Residential

Romberg Revision


Project Description

Detailed interior upgrades to heritage listed mid-century apartment in the Stanhill Flats (1956), designed by late Australian architect Fredrick Romberg (1913-1992). Far from its former residential program the flat was used as a dental laboratory in its latest reincarnation, upon purchase by the client. Art deco details soften the modernist style of these adaptively reused flats, influencing the fillet edge details that punctuate various new interior elements. The existing apartment enjoys ample north-east light, hence the subtle widening of door openings and walls aims to capitalise on this virtue, whilst creating accessibility for the client’s father. These changes required significant negotiation with Heritage Victoria in order to challenge how we can preserve yet progress heritage buildings, such that they can sustain people’s shifting needs into the future.

Completion Date

2019

Country / Location

Boon Wurrung / Albert Park VIC

Area

85m2

Project Team

Nikhila Madabhushi

Samuel Moore

Photography

Nikhila Madabhushi

Concettina Inserra

LEGEND

1. Bathroom
2. Kitchen
3. Entry
4. Hallway
5. Living Area
6. Bedroom 1
7. Bedroom 2
8. Balcony

Client’s Note

“Nikhila enabled us to complete an unimaginable task of transforming an empty, commercial shell into our dream home. The process, at first, seemed daunting but Nikhila brought a professional and methodical approach to combat every hurdle faced. She inherited significant challenges that our project brought however never did she make us feel overwhelmed or concerned about the process. In contrast, she managed the project successfully with a superb talent in design and execution. There were several instances where she brought to life ideas that we were unaware were possible to help us create the most current and liveable space, while conforming to the art deco style of the building. Her flare for design and creativity were obvious in her planning at every stage. Nikhila presented the plans in a very clear and understandable manner in her virtual, three-dimensional construction of the space. I could not be any more grateful for her hard-working and solutions-oriented manner. We give her our highest recommendation.”