Residential

Anti Terrace


Project Description

Additions and alterations to an existing house used historically as administrative quarters for the neighbouring public housing. The dwelling’s orientation contrasts the single-fronted workers’ terraces that mark the general streetscape, providing opportunities for a sunny north-facing front garden, hence the project’s nickname. The project challenges the traditional entry threshold by disguising the ‘front door’ amidst a series of custom fabricated steel and glass bi-fold panels. Together these form an adaptable front façade that the family manipulates through the seasons, depending on whether a cool spring breeze or filtered winter sun is in order. Anti-Terrace celebrates simple, cost efficient materials, subtle colour and as many pockets of natural light as we could feasibly include, in order to transform this aging managerial building into a compact, high functioning family home.

Completion Date

2017

Country / Location

Wurundjeri / Fitzroy North VIC

Area

124m2

Project Team

Nikhila Madabhushi

4×2 Construction

Photography

Concettina Inserra

1. Deck/Patio
2. Lounge
3. Kitchen
4. Bedroom 1
5. Bedroom 2
6. Master Bedroom
7. Bathroom
8. Cycle Store

Client Note

“Nikhila provided a supportive and collaborative process throughout a very large renovation, understanding our needs and wants for our growing family and accommodating them into a beautiful and functional design. Her commitment extended throughout the build process, ensuring we could move in as soon as possible. Two and a half years in, we have a beautiful home that is much loved by us, our two preschoolers and the friends we love to entertain there.”